Uprovedbi smo treće godine Trogodišnjeg programa „Razvoj mobilne podrške obiteljima korisnika pasa pomagača u Hrvatskoj“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku čiji je glavni cilj prevencija institucionalizacije i podizanje kvalitete življenja korisnika pasa pomagača – djece i mladih s teškoćama u razvoju kroz uslugu savjetodavne mobilne podrške u kućnom okruženju.

Ciljeve ostvarujemo kroz kontinuirano:

1. Pružanje savjetodavne podrške obiteljima korisnika pasa pomagača koje se očituje:

  • Napretkom u različitim razvojnim aspektima (motorika, koncentracija, pažnja, emocionalni razvoj, socijalizacija, poboljšanje govora…)
  • Boljom dinamikom i povezanošću obitelji
  • Poboljšanim socijalnim kontaktima i ostvarenim boljim uvjetima za integraciju djece u zajednicu

2. Edukacijom obitelji korisnika pasa pomagača i peercouncelingom

  • kroz ciklus od 11 radionica „Rastimo zajedno plus“ omogućavamo obiteljima zajedničko učenje o roditeljstvu, razvoju djece, potrebama, odnosima i komunikaciji te pružamo međusobnu podršku te poticajno i osnažujuće okruženje. Ovaj program uz stručna znanja i iskustva voditeljica radionica, prepoznaje i njeguje upravo osobne snage, znanja i kapacitete roditelja, što je za unaprjeđenje razvojnih proces djece s teškoćama u razvoju iznimno važno.
  • međusobna roditeljska razmjena iskustava na istoj razini

3. Edukacijom stručnog tima

  • Savjetnica obitelji korisnika pasa pomagača Mirta Špehar-Kvesić, sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji Animal Assisted Intervention International (AAII) održanoj u Veroni 15. i 16.10.2019. godine. Konferencija je uključivala brojne međunarodne predavače koji su obrađivali teme vezane uz specifično područje uključivanja terapijskih pasa u život korisnika različitih dijagnoza. Sudionici su dobili uvid u različite mogućnosti uključivanja terapijskih pasa u rad s korisnicima te savladavanje vještina treninga kojima je potrebno ovladati kako bi se ovaj oblik rada uključio u različite vidove terapija (Animal Assisted Therapy).
  • Radionica „Masaža pasa“ provedena je u svrhu edukacije zaposlenih u Udruzi jednako kao i korisnika usluga o osnovama anatomije i fiziologije pasa, najčešćim ozljedama radnih pasa i kako ih spriječiti, indikacije i kontraindikacije za pojedine medicinske postupke, vježbi zagrijavanja i istezanja lokomotornog sustava psa i dr.

Započet je neposredan rad sa osam novih obitelji, a stručni tim Udruge marljivo radi na tome da se tijekom treće godine ovaj broj novih obitelji dodatno poveća.

Kao i uvijek, nastojali smo informirati roditelje i druge stručnjake o ulozi i načinu uključivanja terapijskih pasa u obitelji kroz razna predavanja.

S veseljem koračamo kroz treću godinu provedbe Programa i nestrpljivo čekamo nove uspjehe!