Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Izradu internetske stranice financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Završetak Projekta

“Širenje usluga uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju”

Došli smo i do samog završetka Projekta, a u nastavku ćete saznati gdje rade naši novi terapijski psi, u kakve se aktivnosti uključuju, koje su osobitosti njihovih stručnih voditeljica i kako to izgleda kada su na radnom mjestu 🙂 Za njih rad tek počinje!

Pa krenimo:

IMG 20210831 WA0012

Već ste upoznali našu kraljevsku pudlu Maggy!

Terapijski pas Maggy radi u Dugom Selu, u Dnevnom centru za ranu intervenciju, u sklopu Centra za rehabilitaciju Stančić.

Njena stručna voditeljica je Petra, po struci edukacijska rehabilitatorica.

Zajedno su odličan tim, a Maggy je postala glavna atrakcija i suigrač u svakoj aktivnosti!

Nešto dalje nalazi se naš drugi terapijski tim: stručna voditeljica Katica i terapijski pas Milli.

Zajedno rade u Udruzi za djecu s teškoćama u razvoju Krapinsko-zagorske županije Sveta Ana u Loboru.

Katica je po struci radna terapeutkinja, a zajedno s Milli provodi terapiju senzorne integracije i zadaje joj razne izazove jer Milli obožava raditi i dobivati nove zadatke.

DSC 4032

Kada produžite do Slavonije, tamo vas čekaju dva terapijska psa!

DSC 4011

Stručna voditeljica Elizabeta, edukacijska rehabilitatorica, zaposlena je kao pedagoginja u Centru za autizam Osijek. Zajedno s terapijskim psom Ellom i kolegicom provodi muzikoterapiju sa svojim korisnicima.

Ella je glavna zvijezda Centra, a njeni prijatelji su čak napisali pjesmu za nju pod nazivom “Ella – prva šapa Centra”.

DSC 4026

Terapijski pas Bella zajedno s Ivom, socijalnom radnicom, radi u Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju Vukovarski leptirići u Vukovaru.

Belli je to već četvrta radna uloga i jako joj se sviđa što joj nova uloga nosi.

Bella zajedno s Ivom sudjeluje u kreativnim radionicama u individualnom i grupnom radu s djecom. Obožava nositi odjeću na sebi i biti prava modna dama, pomagati djeci i motivirati ih na rad.

Terapijski tim Roberta i Mala nalaze se u Puli! Tamo zajedno rade u Udruzi cerebralne paralize Istarske županije.

Stručna voditeljica Roberta je po struci edukacijska rehabilitatorica, a od nedavno počinje uključivati Malu i u rad Škole za odgoj i obrazovanje Pula.

Jako smo sretni koliko će djece usrećiti ova mala crna loptica veselja!

IMG 20210831 WA0015
DSC 4024

Također u Puli se nalazi i naš šesti pas Peggy!

Peggy i Eva rade u Dječjem vrtiću Titti, gdje je Peggy glavna atrakcija, uključena u svaku priredbu, nastup i zajedničku igru.

Eva je po struci odgajateljica i terapeutkinja senzorne integracije, a terapijski pas Peggy obogaćuje njen rad, pomaže integraciji djece s teškoćama u razvoju u redovnu skupinu i pruža im pravo zadovoljstvo u vrtiću! Svi čekaju u redu za druženje s Peggy!

Zaključci i preporuke završne Konferencije u cilju diseminacije rezultata i stvaranja uvjeta za održivost ove inovativne usluge

  • prezentacije primjera iz prakse, kao i supervizijski osvrt ukazali su na potrebu osiguranja kontinuirane edukacije i podrške stručnim voditeljicama terapijskih pasa u prepoznavanju potreba i dobrobiti terapijskog psa i kreiranju specifičnih aktivnosti sukladno potrebama svakog djeteta/korisnika;
  • u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH definirati uvjete za ugovaranje ove socijalne usluge, u slučajevima kada postoje potrebe i uvjeti, definirani u skladu sa Standardima kvalitete socijalnih usluga i Zakonom o korištenju psa pomagača;
  • u suradnji sa Savezom društava “Naša djeca” Hrvatske kroz ulogu i aktivnosti Središnjeg koordinacijskog odbora Gradovi i općine prijatelji djece i Udrugom gradova osigurati informiranje, umrežavanje i promicanje doprinosa rada terapijskog tima (stručnjak-terapijski pas) u poboljšanju funkcionalnih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, kao pretpostavke prevenciji institucionalizacije.
prirucnik

U sklopu Projekta, stručni tim Udruge kreirao je i Priručnik pod nazivom “Reci DA terapijskom psu – Mogućnosti i dobrobiti intervencija stručnjaka i terapijskog psa”.

 

Veliko nam je zadovoljstvo bilo surađivati sa stručnim voditeljicama, Partnerima na Projektu i ostalim uključenim sudionicima!