Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Izradu internetske stranice financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet

U okviru projekta “Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju” financiran iz Europskog socijalnog fonda “Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1. u tijeku je trening budućih terapijskih pasa, nakon što su prošli testiranja.

Trening svakog psa traje oko 3 mjeseca. Krećemo sa vježbama poslušnosti i lijepim hodanjem na povodcu. Vježbe poslušnosti su nam temelj za budući trening jer tako dobro kontroliramo psa. Vježbe poslušnosti izvodimo u svim situacijama i mjestima. Isto tako mijenjamo često mjesto treninga jer je važno da se pas navikne na nove prostore i situacije. Kao što je lijepo hodanje na povodcu važno, važan nam je i poziv psa kada je slobodan (bez povodca) jer je trčanje, igra sa drugim psima i sl. važno za mentalno zdravlje psa.

Za jednog terapijskog psa važno je da pas donosi razne predmete (aport) jer će to budući voditelj koristiti u terapiji sa djecom. Trening aporta počinjemo sredinom školovanja.

Uz aport se treniraju i specifične vježbe. Vježbe se razlikuju po potrebi ustanove. To su najčešće neki trikovi koje pas izvodi, provlačenje kroz tunel itd.

Važno je u treningu što više psa uključivati u rad sa djecom jer se tako pas može naviknuti na viku djece, iznenadne pokrete i sl. ali isto tako i opustiti i uživati u maženju sa djecom.

Pas na kraju treninga je stabilan, miran kada je to potrebno,  ali isto tako motiviran za rad u koji uključuje i interakciju sa djecom.