Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Izradu internetske stranice financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Priručnik
“Reci DA terapijskom psu –
Mogućnosti i dobrobiti intervencija stručnjaka i terapijskog psa”

Ovaj priručnik jedinstven je i prvi te vrste u Hrvatskoj po temi koju donosi, a to je inovativna usluga uključivanja terapijskih pasa u rad stručnjaka sa djecom s teškoćama u razvoju.

Terapijski psi imaju pozitivan učinak na brojne razvojne aspekte djece s teškoćama u razvoju i dokazano donose dobrobiti u njihovom senzomotoričkom, kognitivnom, komunikacijskom te psihosocijalnom i emocionalnom razvoju.

Priručnik metodološki jasno navodi sve potrebne korake kako bi se stvorio ‘terapijski tim’, što podrazumijeva odabir i trening budućeg terapijskog psa te spremnost i edukaciju stručnjaka za rad s terapijskim psom u ustanovi ili udruzi koja ova djecu ima kao korisnike usluga. Priručnik donosi i dragocjena iskustva iz konkretnih situacija rada stručnjaka i terapijskog psa s djetetom i time jasno prikazuje vrijednost takve podrške za razvoj i dobrobit djeteta s teškoćama u razvoju.

Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet prva je u Hrvatskoj osmislila i razvila rehabilitacijske programe uključivanja pasa pomagača za djecu s teškoćama u razvoju. Ovim priručnikom “Reci DA terapijskom psu”, kao i projektom koji mu je prethodio, nastavljaju uspješan niz inovativnih programa i izdavačke prakse, donoseći vrijedna znanja i iskustva o edukaciji stručnjaka i uvođenju terapijskih pasa u ustanove i udruge u Hrvatskoj, a time i u živote brojne djece s teškoćama u razvoju.

Prateći rad projektnog tima udruge, zajedno s predstavnicama Saveza Društava ‘Naša djeca’ Hrvatske i Udruge gradova RH, drago mi je da sam imala priliku upoznati se s iznimnim rezultatima koji su postignuti kroz ovaj dvogodišnji Projekt – osnaženim stručnjacima koji u svom radu s djecom s teškoćama svakodnevno koriste terapijske pse i time unose brojne pozitivne promjene, kako u živote svakog djeteta koje je u prilici susresti se i družiti s terapijskim psom, tako i u rad svojih ustanova i neposredne zajednice u kojima djeluju.

Vukovar, Pula, Dugo Selo, Osijek, Lobor i Zagreb ostvarili su prve korake prema cilju da gradovi i općine postanu nositelji usluge uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju i time doprinesu inkluziji i unapređenju njihovih razvojnih procesa.

Iznimno je važno da se nastavi širenje i osigura održivost ovih dokazano dobrih pristupa u radu s djecom s teškoćama u razvoju, kao i kreiranje javnih politika kojima bi svako dijete, bez obzira gdje živi, dobilo potrebnu podršku u razvoju te ostvarilo svoje pune potencijale.

Đurđica Ivković, Ured UNICEF-a za Hrvatsku
PREUZMI PRIRUČNIK