Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Izradu internetske stranice financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Supervizija rada stručnih voditeljica terapijskih pasa

Uspješno smo završili s provedbom supervizije novih stručnih voditeljica terapijskih pasa u Puli, Vukovaru, Osijeku i Dugom Selu u sklopu projekta “Širenje usluga uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju“. Superviziju su provele psihologinja Lea Devčić i edukacijska rehabilitatorica Sanja Kobešćak.

Supervizija, kao jedan od ključnih načina da se osigura kvaliteta rada stručnjaka i stručnjakinja pomagačkih profesija, stručnjacima pomaže razjasniti njihovu ulogu i profesionalne zadatke s kojima se susreću, pruža im se podrška pri suočavanju s novim situacijama te pomaže pri pronalaženju kreativnih rješenja na profesionalne izazove.

20210702 103442
terapije3

Cilj ove supervizije je bio dobiti uvid u rad stručnih voditeljica i njihovih terapijskih pasa, odnosno usmjeriti se na obilježja rada terapijskog psa u svrhu što kvalitetnije podrške koja im se u tom novom procesu može pružati. Rad s terapijskim psom za mnoge je stručne voditeljice potpuno novo područje i predstavlja im svakodnevni izazov (od osiguravanja okoline i prostora za terapijskog psa unutar ustanove pa sve do samog uključivanja terapijskog psa u rad s djecom s teškoćama).

Upravo radi toga, uloga supervizorica je pružiti im podršku u novim radnim situacijama i dobiti uvid u specifične potrebe svake od stručnih voditeljica, ali i njihovih terapijskih pasa. Supervizorice pružaju podršku kroz reflektiranje s obzirom na trenutni rad sa terapijskim psima, ali i usmjeravaju stručne voditeljice na drugačije oblike rada i različite načine uključivanja terapijskih pasa s obzirom na specifične potrebe korisnika uključenih u ovaj oblik rada.

20210624 123449
20210624 115727

Neki od elemenata koje supervizorice uzimaju u obzir prilikom provedbe supervizije su:

• procjena rada tima voditelj-pas

• uključivanje terapijskog psa u terapijske postupke

• radna sposobnost psa

• rad sa psom u kontekstu rada institucije

• slobodno vrijeme psa.

Stručne voditeljice se također potiče da prepoznaju vlastite potrebe i nedoumice prije dolaska supervizorica kako bi susreti bili što sadržajniji i konstruktivniji te kako bi mogle dobiti potrebne odgovore i podršku za rad s njihovim novim mekanim kolegama – terapijskim psima! 🙂

eva i peggy
terapije
194312249 2923240084616900 3932754729879952224 n 2