Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Izradu internetske stranice financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet

Konferencija “Gradovi prijatelji djece – Gradovi prijatelji terapijskih pasa”

Organizirati i uspješno održati Konferenciju sa 50-ak sudionika u ovako složenim epidemiološkim uvjetima zaista je velik uspjeh. Udruga je Konferenciju organizirala s ciljem predstavljanja ostvarenih projektnih ishoda široj stručnoj i društvenoj javnosti, kako bismo potaknuli širenje informacija o pozitivnim učincima uključivanja terapijskih pasa na unapređenje razvojnih procesa djece s višestrukim oštećenjima.

DSC 3956R
DSC 3899R

Do sada uhodanih 6 terapijskih timova u ustanovama i udrugama u kojima svakodnevno rade postižu fascinantne uspjehe u radu s njihovim korisnicima. Ilustrativni prikazi primjera iz prakse, pobudili su naglašeni interes sudionika i često uočeno divljenje što sve terapijski pas kao biće izaziva kod djece – oduševljenje, spontanost, bespogovorno izvršenje i ponavljanje radnji koje su im inače naporne i zahtjevne, razvoj empatije i brige o drugome i prihvaćanje drugog bića kao partnera u zajedničkoj igri.

Naizgled jednostavne radnje poput izdavanja naredbi terapijskom psu, nagrađivanje ili imenovanje terapijskog psa doprinose razvoju funkcionalnih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju, ključnih za nadogradnju drugih koje predstavljaju sastavne elemente odgojno-obrazovnog procesa.

DSC 3917R
Snj Krpes
Nives

Iznimno vrijedan društveni doprinos Konferenciji dala su predavanja gđe Đurđice Ivković ispred UNICEF-a, gđe Snježane Krpes ispred Središnjeg koordinacijskog tijela gradova prijatelja djece Saveza društava Naša djeca, te gđe Nives Škrlec Kopajtić ispred Udruge gradova Hrvatske.

Jedinstveno je stajalište da gradovi diljem Hrvatske, u kojima žive obitelji sa djecom s teškoćama u razvoju, trebaju i mogu učiniti daleko više za inkluziju tih malih stanovnika u svojoj sredini jer bez stvaranja jednakih mogućnosti za sve, društvo nema zdraviju i humaniju budućnost.

DSC 4042R