Bez volontera, ne bi bilo ni nas

Z

a uspješnost rada Udruge zaslužni su brojni volonteri,
koji su svojim višegodišnjim djelovanjem pridonijeli stvaranju boljih uvjeta za razvoj programa.

Sukladno Zakonu, volonteri s Udrugom sklapaju Ugovor o volontiranju, te dobivaju volontersku iskaznicu. Ukoliko ste zainteresirani za volontiranje slobodno nam se javite na telefon 01/4816-155 ili ispunite prijavnicu i pošaljite je na e-mail: udruga@psivodici.hr.

Aktivnosti koje provode volonteri

Socijalizacija štenadi

Socijalizacija štenadi u obiteljima ključna je za posao pasa pomagača (pas vodič, terapijski/rehabilitacijski pas)!

Odabir šteneta za psa pomagača, uglavnom pasmine labrador retriever, započinje u dobi od 6-8 tjedana testiranjem njegovih genetskih predispozicija. Prvu godinu odrastanja i djetinjstva provodi u obitelji volontera koja o njemu brine do navršenih 12 -14 mjeseci uz savjet i podršku stručne osobe iz Udruge.

Tijekom boravka u obitelji, u stanu ili kući, štene se navikava na sve okolnosti u kojima čovjek živi. Ono usvaja osnovna pravila ponašanja i uči osnovne naredbe: sjedi, lezi, mjesto, čekaj, dođi, pusti, hodanje na povodniku… Također, članovi obitelji štene vode na različita mjesta na kakva bi pas vodič u budućnosti mogao voditi slijepu osobu, uključujući domove prijatelja i rodbine, gradska središta, trgovine i trgovačke centre, kazališta, javni prijevoz itd. Na taj način štene stječe raznolika iskustva, doživljava različite zvukove, površine i mirise.

Tijekom socijalizacije Udruga podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja psa.

Nakon uspješne socijalizacije, pas odlazi na školovanje – zahtjevno i specifično – ovisno o njegovoj humanoj ulozi. Tu ne prestaje kontakt obitelji s psom – zajednička druženja vikendom obostrano su zadovoljstvo i veselje.

Za socijalizaciju štenadi dobrodošle su umirovljene osobe i obitelji s djecom. No, bilo tko može se prijaviti, ukoliko je u mogućnosti provesti puno vremena sa štenetom, brinuti o njemu te ga redovno podučavati. Neophodno je da odrasla osoba brine o psu, da su domovi sigurni te da su vrtovi ograđeni.

Ukoliko želite biti socijalizator šteneta, javite se u Udrugu na e-mail info@psivodici.hr.

U dogovoru s Vama posjetit će Vas stručna osoba iz Udruge, koja će Vam pružiti informacije i odgovoriti na pitanja, nakon čega ćete donijeti odluku želite li se doista uključiti u program socijalizacije.

Od osmijeha do uspjeha

IBAN: HR4123600001101351988

DONIRAJTE