Počeci školovanja pasa vodiča slijepih sežu iz ranih ’80tih godina prošlog stoljeća.

O

snivačka skupština Hrvatskog društva za uzgoj i školovanje pasa vodiča slijepih osoba održana je 08. prosinca 1990. godine. 04.02.1991. godine ono je registrirano i upisano u Registar društvenih organizacija RH. Društvo je 1994. godine promijenilo naziv u Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Kao jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj, Udruga je razvila rehabilitacijske programe uključivanjem pasa pomagača za mobilnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom te djecu s teškoćama u razvoju, a u koje su uključeni psi pomagači.  (Preuzmite naš statut).

Uz program školovanja i dodjele pasa pomagača, pojavila se potreba senzibilizacije građana o pravima, mogućnostima i potrebama slijepih osoba te ulozi pasa u njihovim životima a zbog položaja korisnika psa vodiča. Iz toga se postupno razvio edukativno – promotivni program čije su aktivnosti usmjerene svim dobnim skupinama građana.

1998. godine Hrvatski državni sabor donio je odluku o proglašenju Zakona o kretanju slijepe osobe uz pomoć psa vodiča (NN 131/98). Zakonom se uređuje pravo slijepe osobe sa psom vodičem na korištenje prijevoznih sredstava i slobodnog pristupa na javna mjesta. Sve odredbe Zakona, primjenjuju se i na korisnike pasa pomagača i trenere sa psima u školovanju.

Od osmijeha do uspjeha

IBAN: HR4123600001101351988

DONIRAJTE