Početna/Korisnici pasa pomagača
O

soba koja je zbog različitih bolesti ili oštećenja osuđena na život u invalidskim kolicima, svakodnevno ima velika ograničenja. Bez obzira na određene prilagodbe životnog prostora, često im je potrebna pomoć druge osobe. No, i kod te kategorije invaliditeta u svijetu je više od pola stoljeća poznata široka lepeza pomoći psa pomagača.

Njegova se uloga bazira na aportu – podizanje i donošenje predmeta u ruke. Tijekom školovanja pas uči pomoći osobi pri prelasku iz kreveta u invalidska kolica, samostalno otvarati i zatvarati vrata, paliti i gasiti svijetlo, povlačiti kolica na pločnik, otići u prodavaonicu po namirnice…

Razgovarajući s korisnicima pasa pomagača, najčešće se čuje da su uz pomoć svog pomagača stekli slobodu, a svi znamo da sloboda ima neprocjenjivu vrijednost. Također ističu blagotvorno djelovanje prisustva psa i njegovu opuštajuću ulogu u njegovim raspoloženjima.

Nezaobilazan dio rada Udruge je i uključivanje pasa pomagača u rad s djecom koja imaju različite razvojne teškoće (djeca s poremećajem iz autističnog spektra, Down sindrom, motoričke teškoće, govorno-komunikacijske teškoće, epilepsija, posljedice rijetkih bolesti…). Aktivnosti sa psima pomagačima uključuju nekoliko različitih modela rada, koji se provode kako kod nas tako i u inozemstvu. Važno je naglasiti da je u ovom području, Udruga osmislila i uvela neke inovativne pristupe te tako postala pionir u radu s djecom i njihovim psima pomagačima.

Po završetku treninga psa, u edukaciju se uključuje roditelj/voditelj psa pomagača, kako bi u budućnosti razvijao ciljane aktivnosti sa psom i djetetom. Drugi dio ovog modela predstavlja mobilna podrška savjetnice obitelji korisnika pasa pomagača u cilju razvoja aktivnosti i održavanja radne sposobnosti psa pomagača.

Od osmijeha do uspjeha

IBAN: HR4123600001101351988

DONIRAJTE