Završetak Projekta

Terapijski pas – s radošću do uspjeha!

Kako nam se ljeto približilo, tako je završio naš Projekt Terapijski pas – s radošću do uspjeha!

Projekt se sastojao od terapijskih aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju zajedno s terapijskim psom Benijem u prostoru Udruge.

Bilo je uključeno devetero djece koja su nam redovito dolazila na aktivnosti, a imaju različite teškoće: poremećaji iz spektra autizma, Down sindrom, govorne teškoće, selektivni mutizam, različita mozgovna oštećenja ili su generalno usporenog psihomotornog razvoja.

IMG 0838

Svako dijete je jednako voljeno i prihvaćeno od strane našeg terapijskog psa Benija, koji ih s radošću i veselim repom dočekuje na vratima.

S obzirom na različitost i kompleksnost vrste teškoća djece koja dolaze na susrete, aktivnosti se prilagođavaju ciljevima osmišljenim zasebno za svako dijete.

Individualno pristupamo svakom djetetu, prilagođavamo tempo rada i način na koji se terapijski pas uključuje u aktivnosti.

Za neke mališane je Beni ključan motiv za razvoj motorike, kretanje i planiranje pokreta …

20220614 143957
IMG 20220209 WA0029

…drugima je emocionalna podrška u razvijanju kreativnosti i prorađivanju emocija…

20220607 140733
20220608 142959

… a nekima podrška u vježbama koncentracije i razvijanju fokusa pažnje.

20220607 135812
20220330 130714

Jako smo zadovoljni sa cijelim procesom rada s terapijskim psom Benijem i s djecom koja lijepo napreduju u pojedinim aspektima razvoja. Kod djece primjećujemo napretke u području govora i komunikacije, djeca se više obraćaju psu i doživljavaju ga kao partnera tijekom aktivnosti, opuštenija su tijekom cijelog susreta i slobodnija su otvarati se terapeutu po pitanju osobnih doživljaja i situacija u svakodnevnom životu.

Kod neke djece je primijećen i češći kontakt očima, smanjena osjetljivost na dlaku i slinu, a neki su čak nakon godinu dana prebrodili svoj strah i hrabro počeli maziti Benija!

IMG 20220209 WA0047
IMG 20220209 WA0022

S obzirom na individualan pristup psihologinje, cijene se i vrijede svaki pomaci koje primijetimo. Za neke je velik korak ostvarivati kontakt s terapeutom, dodirivati terapijskog psa ili izražavati vlastite ideje tijekom smišljanja aktivnosti i nama su svi ti koraci jednako značajni i važni.

Pozitivne rezultate i uspješnost Projekta potvrđuju i komentari roditelja djece koja dolaze na terapiju s Benijem:

Beni je stalno u njegovim mislima, spominje ga često i kada prolazimo ulicom pokazuje rukom da idemo kod Benija. Izuzetno je sretan kada ide kod Benija.

Stalno priča o Beniju, jako pozitivno utječe na dijete. Češće podraga druge pse i malo manje ima tremu i sramežljivost otkako ide na terapije.“

Djevojčica je slobodnija u prilaženju psima i jako se veseli druženju sa Benijem i Rutom. Općenito je slobodnija u socijalnim kontaktima, spontanija i često prilazi prva drugim ljudima i djeci, ali i psima. Velike promjene primjećujem u njenom samopouzdanju.

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Zaklade „Hrvatska za djecu“. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Zaklade „Hrvatska za djecu“.

logo zhzd