Projekt „Svjetlo i tama pričaju“ odobren je u okviru natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2016./2017, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Projekt se provodi na području Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te grada Varaždina. Cilj projekta je bolja socijalna uključenost, poboljšanje kvalitete života, prihvaćenost djece i mladih s teškoćama u razvoju te osoba s invaliditetom i osvještavanje o njihovim pravima.

Projekt uključuje sljedeće aktivnosti:

  • 63 edukativna predavanja/radionice namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola. Predavanja su interaktivna i u njima se pojašnjava sljepoća kao invaliditet, pristup i komunikacija sa slijepom osobom, različite uloge pasa pomagača te osobna iskustva slijepih osoba i njihov suživot sa psom vodičem.
  • 7 edukativnih radionica za stručnjake u školama o dobrobiti uvođenja terapijskih pasa u rad s djecom.
  • 7 edukativnih radionica za roditelje djece s teškoćama u razvoju u kojima se govori o pozitivnim učincima pasa pomagača u obiteljima djece s teškoćama u razvoju, postupku prijave, školovanju i dodjeli pasa pomagača.

Bit će postavljena i edukativna izložba „Progledajte bez predrasuda“ koja će prikazati ulogu i suživot pasa pomagača i korisnika. Izložba sadrži prikaz gubitka vida, zakonitosti orijentacije i kretanja u prostoru, školovanje i humanu ulogu pasa pomagača u životu djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

U tjednu od 14. do 17. ožujka započela je provedba projektnih aktivnosti u osnovnim školama u Petrinji i Topuskom. Također, održano je predavanje za stručni tim u OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji koji radi s djecom s višestrukim razvojnim teškoćama. Predavanjima i radionicama obuhvaćeno je oko 550 učenika osnovnih i srednjih škola.