Seminar obitelji korisnika pasa pomagača

u Puli

Hotel Park Plaza Verudela

8. – 10.4.2022.

I ove je godine održan Seminar obitelji korisnika pasa pomagača u Puli. Seminar je organiziran kao programska aktivnost druge godine Trogodišnjeg programa Razvoj mobilne podrške obiteljima korisnika pasa pomagača u Hrvatskoj.

S obzirom na reakcije roditelja korisnika pasa pomagača nakon Seminara, ne dovodimo u pitanje njegovo održavanje. Svake se godine potvrđuje velika potreba i roditelja i djece da se zajedno susretnu i izmijene iskustva tijekom protekle godine te znanja i korisne informacije za jednostavnije snalaženje u ulogama roditelja djece s teškoćama u razvoju i voditelja pasa pomagača.

minja
dora

Ove godine je, za razliku od prošle, Program primarno bio usmjeren aktivnostima za djecu i adolescente, kako bi se njih više aktiviralo i integriralo u same sadržaje Seminara. Također, roditelji su imali tada vrijeme za sebe i odmor, što je često nemoguće u vrevi svakodnevnog života.

Program je uključivao sljedeći sadržaj:

• Otvaranje Seminara i predstavljanje mobilne podrške Trogodišnjeg programa

• Radionica za korisnike adolescente – Moji odnosi s drugima i kako me prihvaća okolina

• Radionica za djecu Igrom do cilja uz terapijskog psa

• Dijeljenje iskustava i mišljenja roditelja na temu socijalnih odnosa i položaja obitelji i djece u društvu (uz osvrt s radionica)

• Praktični pregled i rad s voditeljima pasa pomagača

Paws&Breathe radionica upotrebe tehnika disanja

• Primjeri dobre prakse – roditelji voditelji pasa pomagača – osvrti na ostvarene ishode sa psom pomagačem

• Položaj korisnika u zajednici (pristupačnost, zakonodavni okvir i jačanje zagovaračke mreže)

IMG 20220412 WA0020
IMG 20220412 WA0039
20220410 123315

Na radionici Moji odnosi s drugima i kako me prihvaća okolina, adolescenti su dijelili svoja iskustva u zajednici i komunikaciji s drugima u svojoj okolini (susjedi, učitelji, prijatelji) te na koji način je pas pomagač promijenio pristup okoline prema njima. Dijelili su svoja duhovita iskustva sa psima pomagačima i na taj način se međusobno upoznavali.

S obzirom da su u radionicu bili uključeni i braća i sestre korisnika pasa pomagača, bilo je dirljivo vidjeti primjer kvalitetne integracije djece s teškoćama u razvoju u svoju vršnjačku okolinu. Zajedno su smišljali imena svojih grupa, surađivali, zbijali šale i zajedničkim snagama radili na zadatku!

Ovo je jedinstvena prilika za mnogu od ove djece i od neopisive je važnosti za razvoj socijalnih vještina i osjećaja vrijednosti i vlastite uloge u društvu.

radionica adolescenti
20220409 123117
20220409 120712
20220409 123915

U radionici Igrom do cilja uz terapijskog psa, djeca su razvijala svoje stvaralačke i kreativne vještine, imali su pristup prostoru igraonice s obiljem kreativnog materijala i ostalih igračaka. Povezanost djece korisnika, nasmijanost i razigranost svakog djeteta, znak je da su ciljevi radionice postignuti i samo još jedna potvrda kako je uz prisutnost terapijskog psa atmosfera pozitivnija, ugodnija i opuštenija, a djeca spremnija za suradnju.

IMG 20220409 WA0033
IMG 20220409 WA0015
IMG 20220412 WA0051

Primjeri dobre prakse od iznimne su važnosti, kako roditeljima koji će tek postati voditelji pasa pomagača, tako i onima koji već dugi niz godina dijele tu ulogu. Dobiti uvid u količinu truda i motivacije za pronalazak odgovarajuće terapije za dijete ili način uključivanja psa pomagača za adresiranje djetetovih potreba, neprocjenjivo je.

20220410 103651
20220410 111432

Paws&Breathe radionica tehnika disanja u svrhu smirivanja uz psa pomagača, roditelje je podsjetila na utjecaj koji stres ima na njihovo tijelo i praktične načine smirivanja vlastitih reakcija. Dobro smo se nasmijali uvidjevši koji pas je u ekstremnom “zenu“, a koji je preuzbuđen da bi mirno ležao kraj nas!

breathe
breathe2
breathe3

Zahvaljujemo se i Hotelu Park Plaza Verudela na predivnom gostoprimstvu, prostoru i susretljivosti za cijeli vikend!

*Seminar je sufinanciran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kroz trogodišnji program Razvoj mobilne podrške obiteljima korisnika pasa pomagača u Hrvatskoj.

logoo 2
svi 1