Trogodišnji program „Razvoj mobilne podrške obiteljima korisnika pasa pomagača u Hrvatskoj“

Od lipnja 2017. godine započeli smo provedbu novog ciklusa Trogodišnjeg programa „Razvoj mobilne podrške obiteljima korisnika pasa pomagača u Hrvatskoj“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Opći cilj ovog programa je prevencija institucionalizacije i podizanje kvalitete življenja korisnika pasa pomagača – djece i mladih s teškoćama u razvoju, kroz uslugu savjetodavne mobilne podrške u kućnom okruženju.

Specifični ciljevi su:

a) Unaprijediti razvojne procese korisnika pasa pomagača pružanjem usluge mobilne podrške (30 obitelji)

b) Unaprijediti razvojne procese djece s teškoćama u razvoju uključivanjem u individualne aktivnosti i rad stručnjaka s terapijskim psom

c) Unaprijediti odgojno obrazovne aktivnosti edukacijom stručnih timova u partnerskim organizacijama (2 ustanove predškolskog odgoja i obrazovanja)

d) Peer counseling – savjetovanje na istoj razini u cilju osnaživanja roditelja i njihove djece

e) Razviti mehanizam klupskog djelovanja u cilju smanjenja predrasuda u lokalnoj zajednici

f) Prezentirati model socijalne usluge domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti

U odnosu na prethodne cikluse Trogodišnjeg programa, kao novitet smo uveli:

  • Individualne radnoterapijske interevencije, u okviru usluge mobilne podrške, sukladno potrebama i poteškoćama djeteta s teškoćama u razvoju/mlade osobe s invaliditetom te obitelji koja ima psa pomagača
  • Individualni rad s terapijskim psom – namijenjen djeci s teškoćama u razvoju koja iz opravdanih razloga nisu u mogućnosti imati psa pomagača, a provodi ih stručnjak u cilju unapređenja razvojnih procesa kod djeteta te razvoja socijalnih vještina

Vjerujemo da ćemo i ovim ciklusom omogućiti našim korisnicima cjelovitu podršku kao dodatni poticaj za ostvarenje razvojnih ishoda djece s teškoćama u razvoju.

Projekt „Osnaživanje roditelja za lakše suočavanje sa svakodnevicom“

Ove jeseni nastavljamo i s radionicama grupe podrške za roditelje djece s teškoćama u razvoju, tijekom kojih ćemo zajednički raditi na razvoju sposobnosti i vještina prepoznavanja, suočavanja i uspješnijeg rješavanja životnih izazova i problema. To je prilika da roditelji međusobno razmijene ideje o aktivnostima kojima bi mogli unaprijediti razvojne procese njihovog djeteta (uključujući i aktivnosti sa psom pomagačem), podijele svoje probleme te pokušaju pronaći dodatne načine i resurse za prevladavanje istih.