Kako bismo pridonijeli boljoj socijalnoj socijalnoj uključenosti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom promicanjem jednakopravnosti, održali smo edukativne radionice za učenike viših i nižih razreda u OŠ Turnić u Rijeci.

Pristupačnost i dostupnost informacija značajno utječe na kvalitetu života ovih marginaliziranih skupina pa su tako učenici nižih razreda kroz radionice potaknuti na senzibilizaciju prema njihovim različitim vršnjacima (djeca s poremećajima u ponašanju ili razvojnim teškoćama) te upoznati s humanom ulogom pasa pomagača.

Dok su učenici viših razreda učili pisati slova Braillovog pisma kako bi osvijestili način čitanja i osnove pismenosti slijepih osoba. Također su imali priliku doživjeti kretanje u pratnji psa vodiča s povezom na očima. Sve to s ciljem upoznavanja sljepoće kao invaliditeta, orijentacije i kretanja slijepih osoba uz pomoć bijelog štapa i psa vodiča te korištenje ostalih pomagala koji olakšavaju svakodnevni život slijepih osoba.

Kroz ove radionice nastojimo unaprijediti znanje i vještine učenika o potrebama, pravima i mogućnostima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Također informiramo nastavnike i stručni tim škole o dobrobiti pasa pomagača za dječji razvoj.

Aktivnosti provodimo u sklopu projekta “Različitosti ne čine razliku” kako bi se poboljšali uvjeti za socijalnu isključenost i jednakost učenika u školama, ali i šire u zajednici, posebno djece s teškoćama u razvoju. Iz OŠ Turnić, koja je jedan od partnera na projektu, prepoznali su važnost senzibilizacije, socijalne uključenosti, razumijevanja i poštivanja različitosti.

Projekt je financiran od strane Ministarstva obrazovanja.