Uspješno smo završili drugu godinu Trogodišnjeg programa „Razvoj mobilne podrške obiteljima korisnika pasa pomagača u Hrvatskoj“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Socijalnom uslugom mobilne podrške tijekom druge godine Programa, obuhvatili smo 36 obitelji djece s teškoćama u razvoju – korisnika pasa pomagača. Individualna savjetodavna podrška ostvarena je kroz 55 susreta tijekom kojih se roditelje usmjeravalo na koji način uključiti psa pomagača u aktivnosti s djetetom, a sve u svrhu unapređenja razvojnih procesa.

Individualnim radom s djecom s teškoćama u razvoju  uz uključivanje psa pomagača postignuti su brojni napreci u razvojnim ishodima djece s teškoćama koja nisu u mogućnosti imati psa pomagača ili se nalaze u fazi čekanja/pripreme na psa pomagača. Tijekom ove godine provedbe programa ukupno je realizirano 84 individualnih susreta s terapijskim psom.

Pozitivan efekt grupnog rada s roditeljima djece potencijalnih i sadašnjih korisnika pasa pomagača nastavio se i dalje. Tijekom ovog izvještajnog razdoblja provedeno je šest radionica, a uključeni su i neki novi roditelji budućih korisnika pasa pomagača. U ovaj ciklus provedbe radionica uključili smo i stručnu suradnicu – radnu terapeutkinju, što je roditeljima pružilo dodatna znanja i vještine u području poticanja razvojnih procesa djece – korisnika. Roditeljima su pružena znanja i vještine korištenja igre i psa pomagača u svakodnevnim aktivnostima, usklađivanja s emocionalnim stanjem djeteta kroz igru, korištenja socijalnih priča i vizualnih strategija te strategija senzoričke integracije.

S veseljem očekujemo iduću godinu provedbe i uspjehe koje će sa sobom donijeti!